No more boys and girls

Documentaire | po | BBC

Gaan leerlingen anders denken als ze niet door een roze of blauwe bril worden bekeken? Deze Britse documentaire laat zien hoe onze maatschappij onbewust kinderen al vanaf hun geboorte beïnvloedt richting ‘wat hoort bij jongens’ en ‘wat hoort bij meiden’.

Roze en blauwe brillen

In dit gefilmde experiment probeert de Britse wetenschapper Javid Abdelmoneim erachter te komen of een klas zevenjarige leerlingen anders gaat denken als ze niet meer door een roze of blauwe bril worden bekeken. En wat betekent het voor de kinderen als we wel met deze brillen naar ze kijken?

Naast de experimenten op de school observeert Abdelmoneim volwassenen die met baby’s spelen maar niet weten dat wie zij denken dat eruitziet als een meisje, eigenlijk een jongetje is en andersom.

De documentaire ‘No more boys and girls’ werd in 2017 door de BBC gemaakt en in 2018 door de NTR uitgezonden. De Nederlands ondertitelde versie is helaas niet meer te bekijken, maar op YouTube is nog wel de niet-ondertitelde versie te vinden.

Bekijk de documentaire

Meld je aan voor onze nieuwsbrief