Workshop | leerlingen po/vo/mbo | 2 tot 3 uur | door Emancipator

Imagine Your Future

Maar weinig meiden komen terecht in techniek of ict, en maar weinig jongens in zorg of onderwijs. Waarom is dat?
In deze workshop leren leerlingen en studenten hoe genderstereotypen werken en hoe normen invloed kunnen hebben op kleine en grote keuzes.

De keuzes die kinderen maken, zowel grote als kleine, worden door allerlei dingen beïnvloed. Of het jongens of meiden zijn speelt daar vaak een grote rol in, zelfs als zij of de mensen om hen heen dat niet in de gaten hebben. Daarom kiezen maar weinig jongens voor met poppen spelen of dansen, terwijl ze dat misschien wel heel leuk zouden vinden of er goed in zouden zijn. Zonde!

Wat zou er gebeuren als kinderen minder in hokjes hoeven te leven, en als hun gender en de verwachtingen die daarbij horen niet meer hun interesses, hobby’s en sporten bepaalt? Als ze gewoon kunnen kiezen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, en ze zich kunnen ontwikkelen tot wie ze willen zijn?

Workshops voor primair onderwijs

Voor het po bieden we workshops (2-2,5 uur) waarin we met leerlingen onderzoeken waardoor hun keuzes voor hobby, sport of interesse worden beïnvloed. We bespreken wat ze zien en horen, en impliciet of expliciet leren over wat ‘voor meiden’ is of wat ‘voor jongens’, en waar: van vriendjes, ouders, televisie of sociale media. Het is een interactieve workshop met allerlei spelletjes. Aan het einde van de workshop kunnen leerlingen stereotypen herkennen en weten ze hoe die normen invloed hebben op de keuzes die ze elke dag maken.

Workshops voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs

Voor het vo en mbo bieden we workshops (2,5-3 uur) waarin we met leerlingen onderzoeken waardoor hun keuzes voor een vakkenpakket of beroep beïnvloed wordt. Welke vakken en beroepen zien zij als ‘voor mannen’ of ‘voor vrouwen’? We praten met hen over waar die beelden vandaan komen, en zoeken samen naar rolmodellen die dat kunnen doorbreken. Het is een interactieve workshop met allerlei fysieke werkvormen. Aan het einde van de workshop kunnen leerlingen stereotypen herkennen en begrijpen ze hoe die normen invloed hebben op de keuzes die ze elke dag maken.

Iets voor jouw leerlingen?

We bieden deze workshops nu gratis aan. Interesse? Laat je gegevens achter, we nemen contact met je op.

Naam(Vereist)
Type(Vereist)
E-mailadres(Vereist)