open dag | leerlingen po/vo | door VHTO

Girls' Day

Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Save the date: 10 april 2025.

Wat gebeurt er op Girls’ Day?

Het belangrijkste onderdeel van Girls’ Day zijn de bedrijven met een technische of IT-gerelateerde afdeling die hun deuren een dagje openen. Zo maken meiden kennis met alle mogelijkheden die bèta, techniek en IT bieden. Tijdens het bedrijfsbezoek volgen de meiden een programma van twee tot vier uur. Zo krijgen ze een korte introductie van het bedrijf, een rondleiding of demonstratie, maken kennis met (vrouwelijke) professionals en gaan hands-on aan de slag met een leuke doe-activiteit.

Tijdens Girls’ Day 2024 deden meer dan 8600 meiden en 250 bedrijven mee.

Is dit nodig?

Techniek en technologie is belangrijker dan ooit voor de samenleving. Een baan in deze sector biedt een goed salaris, baanzekerheid en daarnaast staat de arbeidsmarkt te springen om nieuw talent. Bovendien is het belangrijk voor de samenleving dat nieuwe techniek en technologie wordt bedacht, ontworpen en gemaakt door een diverse groep makers.

Helaas is dat nu niet het geval: het aandeel vrouwen in bèta, technisch en IT is slechts 16%. Ook missen werkgevers een enorme pool aan talent. Uit onderzoek weten we dat meiden al op vroege leeftijd een studie of beroep in bèta, techniek en IT uitsluiten. Dat komt door genderstereotiepe invloeden, een beperkt beeld van technische opleidingen en beroepen, weinig zelfvertrouwen in exacte vakken en het ontbreken van rolmodellen.

Girls’ Day wordt mede mogelijk gemaakt door de alliantie Worden Wie Je Bent.


Meer weten over Girls’ Day? Lees hier verder en meld je school of bedrijf aan voor de volgende editie van Girls’ Day op 10 april 2025!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief