Jongens, meiden en roddelen

webinar | po/vo/mbo | School & Veiligheid

Bestaat er verschil tussen meiden en jongens als je kijkt naar roddelen en pesten? Onderzoeker Antoinette Kroes, verbonden aan Worden Wie Je Bent, kijkt naar deze vraag vanuit de wetenschap.  In september 2024 vertelde ze hierover in het kick-off-webinar van de Week Tegen Pesten, een initiatief van School & Veiligheid.

‘Gender speelt een belangrijke rol bij pesten’

Antoinette Kroes is expert Gender & Stereotype en daarom uitgenodigd als een van de sprekers tijdens het kick off webinar van de de Week Tegen Pesten 2024, met het thema ‘Denk ff na, als het om geklets gaat!’.

“Gender speelt een belangrijke rol bij pesten,” aldus Kroes. “Want als kinderen niet aan de gendernormen voldoen (wat vinden we ‘normaal’ bij jongens en meiden) is dat een belangrijke aanleiding om gepest te worden”.

Volgens anti-pest-expert Marijke van der Zalm van School & Veiligheid kunnen leraren hier dan ook echt een verschil op maken. “Op het moment dat jij respectvol omgaat met leerlingen die wat afwijken van de norm en dat veel minder benadrukt, dan ben jij een voorbeeld. Kinderen kijken af hoe de leerkracht de interactie aangaat met anderen.”

‘Iedereen betrekken bij de aanpak van pesten’

Kroes: “Leerkrachten zijn soms minder geneigd in te grijpen als leerlingen pestgedrag vertonen waarvan zij denken dat dat ‘hoort bij meiden’ of juist ‘normaal is voor jongens'”. Maar onderzoek laat niet zo’n duidelijk verschil zien tussen pestgedrag van meiden en jongens. “Pesten is sowieso een groepsproces. Het zou zonde zijn om een deel van de groep – bijvoorbeeld de jongens – niet te betrekken bij de oplossing. Pesten is een probleem van iedereen.”

Bekijk hier het verhaal van Antoinette Kroes over pesten en roddelen en gendernormen:

Interessant?

Vind je bovenstaand artikel inspirerend?
Wil je ook iets doen met dit onderwerp in eigen klas of school?
Neem contact op om de mogelijkheden te verkennen!

Contact

Meld je aan voor onze nieuwsbrief